Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv
Semir Ben-Amor sai hämmentävän päähänpiston harjoitusottelussa kymmenisen vuotta sitten. (Kuva: Tuomas Vitikainen / CC BY-SA 3.0)

Kommentaattorivieras

Urheiluoikeuden asiantuntija: ”Ben-Amorin tapaus herätti jääkiekkoväen kymmenen vuotta sitten”

Jääkiekko on laji, jossa niin sanotusti ”sattuu ja tapahtuu” – pelaajille, valmentajille, seuroille ja joskus katsojillekin. Pääosa rikkomusten sanktioista tai korvauksista pystytään määrittämään soveltamalla lajin, sarjojen ja liittojen omia kurinpitojärjestelmiä ja -asteikkoja, mutta toisinaan taakse tarvitaan lainsäädäntöä.

Huipputasollakin on nähty kohua herättäneitä väkivallantekoja, joita on puitu oikeudessa asti. Suomessa viimeisin isoa kohua herättänyt ja tuomioon johtanut tapaus oli pahoinpitely, jossa Jokerien Semir Ben-Amor teloi HIFK:n Ville Peltosen harjoitusottelussa. Ben-Amorin järjetön päällekarkaus herätti ison kohun syksyllä 2012.

Kerhoradion lähetyksessä vierailleen asianajaja Eemeli Saroksen mukaan viimeistään kohutapaus havahdutti lajiväen ja tappeluita onkin karsittu kovalla kädellä.

– Jääkiekon piirissä herättiin siihen, ettei kaukalossa voi sallia tapahtuvan ihan mitä tahansa ja vain todeta sen kuuluvan lajiin, Saros sanoo.

– Silloin huhuttiin siitäkin, oliko valmentaja yllyttänyt Ben-Amoria käymään Peltosen kimppuun. Ben-Amor piti kuitenkin suunsa kiinni ja otti teon vastuulleen yksin. Muussa tapauksessa myös valmentaja olisi saattanut saada rangaistuksen.

Taklauskin voi olla pahoinpitely

Saroksen mukaan vuosien varrella esille on noussut monenlaisia rikosoikeudellisia tapaustyyppejä.

– Esimerkiksi joidenkin pelitilanteissa tehtyjen pahoinpitelyjen on katsottu ylittäneen lajille ominaisen ja hyväksyttävän voimankäytön rajan. Taklauskin voidaan katsoa pahoinpitelyksi, jolloin siitä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen, Saros sanoo.

Muita jääkiekon piiristä oikeuskäsittelyyn nousseita tapauksia ovat olleet muun muassa kunnianloukkaukset. Pesäpallosta taas muistetaan sopupelijupakka.

Rikoksista seuraa yleensä korvausvelvollisuus, mutta korvauksia voi joutua maksamaan ilman rikostakin. Niin pelaaja, valmentaja kuin seurakin voi joutua kaivamaan kuvetta esimerkiksi tapauksessa, jossa aiheutuu vaikkapa loukkaantuminen tuottamuksellisestikin.

Asianajotoimisto Arguendoa edustava Saros avaa erilaisia tapauksia allaolevalla tallenteella. Arguendo lukeutuu Kerhoradion kumppaneihin.

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

toukokuu 2022
ma ti ke to pe la su
« maalis   syys »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
To Top