Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Kommentaattorivieras

Lakimies Eemeli Saros: ”Jääkiekko tarvitsee lainsäädäntöä oman kurinpitonsa taakse”

Jääkiekkokaukaloa on pidetty perinteisesti ympäristönä, jossa – toisin kuin kaukalon ulkopuolella – esimerkiksi väkivalta johtaa harvoin oikeudellisiin toimiin. Urheiluoikeudellisia näkökulmia Kerhoradiolle avannut lakimies Eemeli Saros ei näe jääkiekon ”omalakisuudessa” kuitenkaan ristiriitaa vallitsevan lainsäädännön suhteen.

– Tiettyyn pisteeseen asti on perusteltua olla sallivampi kaukalossa kuin nakkikioskin jonossa. Urheilulla on paljon myönteisiä vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin, ja kyse on urheiluviihteestä. Voidaan ajatella, että pelaajan pitää kaukaloon astuessaan varautua lievimpiin rikkeisiin, joita varten lajilla on oma kurinpitoasteikkonsa, Saros sanoo.

Kerhoradion lähetyksessä lauantaina vierailleen, asianajotoimisto Arguendoa edustavan Saroksen mukaan tilanne on kuitenkin toinen vakavammissa tapauksissa.

– Jos puhutaan tahallisista ylilyönneistä kuten Semir Ben-Amorin ja Ville Peltosen kohdalla, silloin tarvitaan lainsäädäntöä. Myös esimerkiksi päähän kohdistunut taklaus voi olla rikos, ja niiden kitkemisessä Liiga onkin nähdäkseni ottanut oikeita askelia.

Myös kaukalon ulkopuolella oikeudellistuminen on lisääntynyt, mikä ei ole ollut kaikkien seurojen ja lajiliittojen mieleen. Viime vuosina keskustelua ovat herättäneet paljon esimerkiksi pelaajien kohtelu esimerkiksi TPS:n Lauri Korpikosken ja HPK:n Antti Karjalaisen tapauksissa.

– Suomessa on työntekijämyönteinen kulttuuri, ja monilla muilla työpaikoilla tällaiset tapaukset olisi nostettu esille työnantajan ja lakimiesten kesken. Jääkiekkoilijoilla on kuitenkin ymmärrettävästi korkea kynnys ottaa puolustaa itseään seuraavan sopimuksen menettämisen pelossa.

Pikkuveli pelaa NHL:ssä

Lauantain lähetyksessä Saros kertoi varsinaisen urheiluoikeudellisen osuuden ulkopuolella seuranneensa keskustelua, jota on käyty erotuomariin törmänneen HPK-hyökkääjä Tommi Tikan pelikiellosta ja teon tahallisuudesta.

– Monelta unohtuu, että lakikielessä tahallisuus ei tarkoita samaa kuin yleiskielessä. En epäile, että Tikka olisi törmännyt tuomariin tarkoituksellisesti, mutta tahallisena voidaan pitää myös toimintaa, jossa henkilö suhtautuu tilanteen mahdolliseen seuraamukseen piittaamattomasti, jolloin puhutaan todennäköisyystahallisuudesta.

Pikkuveljensä Juuse Saroksen NHL-pelejä Eemeli Saros seuraa aina ehtiessään vähintään ottelukoosteista. Muutaman kerran hän on myös matkustanut seuraamaan velipojan otteita paikan päälle, mutta tämän loisteliaasta urasta isoveli ei suostu ottamaan kunniaa itselleen.

– Sen voin kuitenkin vannoa, että olen tehnyt Juuselle eniten maaleja koko maailmassa, Saros letkauttaa.

Saros työskentelee Kerhoradion kumppaneihin lukeutuvan asianajotoimisto Arguendon Turun toimistossa ja toimii myös Jääkiekkoliiton valitusvaliokunnassa.

Kuuntele tallenteelta osuus, jossa käsitellään urheiluoikeutta yleisesti ja myös jääkiekon osalta.

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
« syys   marras »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
To Top