Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Kommentaattorivieras

HPK-juniorijääkiekon valmennuspäällikkö Sami Sauren: ”Hämeenlinnassa joka talon lapsesta toivotaan liigakiekkoilijaa”

Viime kesänä HPK-juniorijääkiekon valmennuspäälliköksi palannut Sami Sauren pitää Hämeenlinnaa intohimoisena kiekkokaupunkina, mikä näkyy kaikessa – myös junioritoiminnassa. Espoolaista pitkän linjan urheilukasvattajaa täkäläinen kiekkohulluus jopa hiukan naurattaa.

– Täällä perheet elävät ja hengittävät HPK:ta, tai elleivät sitä, niin ainakin lätkää. Täällä tuntuu, että jokaisen omakotitalon lapsesta pitäisi tulla liigapelaaja, Kerhoradion lähetyksessä viime viikolla vieraillut Sauren sanoo.

– HPK:laisuus on kuitenkin yksi seuran arvoista eikä mitenkään negatiivinen asia, hän korostaa.

Välillä 11 vuotta kotikonnuilla

Liikunnanohjaajaksi taannoin kouluttautunut ja Jääkiekkoliiton valmentajatutkintopolun läpi kolunnut Sauren työskenteli HPK:n valmennuspäällikkönä ensimmäisen jakson vuosina 2004–2010.

– Lopussa tuli täydellinen burnout. Se meni kovaksi. Töitä tehtiin silloin paljon Pennasen Antin ja Arvosen Pasin ja kumppanien kanssa. Tuli tiettyjä paineita, ja koin, että HPK tarvitsee muutoksen. Olin siihen hetkeen kaikkeni antanut, hän muistelee.

Sittemmin Sauren työskenteli 11 vuotta Espoon Kiekkoseuran, Blues Juniorsin ja Kiekko-Espoon urheilu- ja valmennuspäällikkönä. Ajatus paluusta Hämeenlinnaan roihahti kuitenkin nopeasti liekkeihin pestin auettua HPK:ssa uudelleen.

– Muutaman puhelun soiteltuani vakuutuin siitä, että minulla voisi olla seuralle vieläkin annettavaa ja päätin hakea tehtävää. Rekrytointiprosessi oli urani laadukkain ja ammattimaisin, Sauren kehuu ja kiittelee myös paikallista lajiympäristöä.

– Tämä on hyvä paikka tehdä töitä. Olosuhteet ovat kunnossa. Täällä on hyviä valmentajia, joilla monilla on vahvaa pelaajataustaa. Myös hallituksessa on asiantuntemusta, ja he antavat henkilöstölle työrauhan.

Valmentajien valmentaja

HPK:n juniorikiekossa valmentajia on 60-80. Valmennuspäällikkönä Sauren pitää itseään lähinnä näiden mentorina.

– Sen roolin koen tärkeäksi. Haluan olla tuki ja turva juniorivalmentajille, jotka joutuvat tehtävässään monenlaisiin ristipaineisiin. Tämä on pitkäjänteistä työtä, jossa toimitaan vuosien aikajänteellä. Emme tuijota sarjataulukoita. Meille pelaajien kasvatustyö on paljon isompi arvo, Sauren sanoo.

Työhön kuuluu muun muassa otteluiden ja harjoitusten seuraamista taitovalmentaja Visa Pesosen kanssa sekä etänä että paikan päällä. Tässä helpottaa Saurenin työasunto Hämeenlinnassa.

– Aikuisten otteluiden seuraaminen jää aika vähälle. Toki tulokset kiinnostavat, mutta liigaorganisaatiossa on oma urheilujohtajansa. Me keskitymme enemmän kehittämään tulevaisuuden pelaajia.

Hyvä valmentaja on Saurenin mielestä kaikkea muuta kuin häijy.

– Tällä iällä arvostaa jo arvovalmentamista, ja siltä osin tilanne on valmentajillamme pääpiirteissään kunnossa. Toki lajiosaamistakin on hyvä olla, mutta kaikkein tärkeintä ovat johtamis- ja vuorovaikutustaidot. Pitää osata luoda hyvä ilmapiiri, tulla toimeen vanhempien kanssa ja pitää tilanteet näpeissä esimerkiksi kiusaamistilanteissa.

Kuuntele tallenteelta, mitkä Sauren nimeää junioritoiminnan tämän hetken isoimmiksi haasteiksi ja keneltä HIFK-legendalta hän on saanut lempinimensä.

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

helmikuu 2022
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
To Top