Kommentaattorivieras
HPK-junioreiden taitovalmentaja Visa Pesonen: ”Karsastan ajattelua, jossa lapsesta aletaan tehdä ammattilaista seitsemänvuotiaana”
Kilpailullisuuden kiirehtiminen puhuttaa urheilevien lasten vanhempia jääkiekkopiireissä. Osa vanhemmista lisäisi peli- ja harjoitusmääriä, kun taas osa on huolissaan siitä, miten lasten motivaatio säilyy kilpavaiheeseen saakka – ja etenkin erityisen vaativassa kilpavaiheessa.
HPK-Juniorijääkiekon taitovalmentaja Visa Pesonen haluaa toppuutella kaikkein hätäisimpiä isejä ja äitejä.
– Kun lapsi tulee jääkiekkoon mukaan, haluamme puhua lajista harrastuksena siten, että pelaaminen on jotain sellaista, mitä lapsi itse haluaa tehdä. Harrastuksen tulisi pysyä harrastuksena mahdollisimman kauan ja sellaisena, että se on lapsen mielestä maailman siisteintä hommaa, Pesonen sanoo.
Pesosen mielestä lasten kuuluu kilpailla ja kisailla, mutta kilpailu tulisi pitää ”lasten juttuna”. Aikuisten tehtäväksi jää järjestää kisailulle turvallinen ympäristö.
– Ja sitten, kun lapsi alkaa ymmärtää tavoitteita, niin tarjoamme myös kilpailullisen vaihtoehdon. Mutta karsastan ajattelua, jossa lapsi tuodaan seitsemänvuotiaana seuratoimintaan sillä ajatuksella, että tästä aletaan tehdä ammattilaista.
Yksityisvalmennukset lisääntyneet
Osa HPK-junioreiden vanhemmista on vaatinut peli- ja harjoitusmääriä lisättäviksi vedoten esimerkiksi siihen, että Helsingissä ja Tampereella tapahtumia järjestetään enemmän. Lisäksi juniorikiekkoilijoita käytetään seuran harjoitusten ohella aiemmasta selvästi lisääntyneissä yksityisvalmennuksissa ja Finland Selectsin kaltaisissa pelitapahtumissa jopa siten, että oman joukkueen tapahtumia jätetään väliin.
– Jos yksityiset toimijat tuovat lisäarvoa siihen, että lapsesta on siistiä käydä harjoituksissa ja Selects-tapahtumissa, niin mikäs siinä. Mutta en näe, että 9–10-vuotiaan on tärkeää mennä yksityisvalmennukseen. Kun puhutaan jääkiekkotaidosta, niin monesti siellä harjoitellaan yksin ilman vastustajaa tai joukkuekaveria, jolloin pelitaito ei kehity. Siinä kehitetään vain yksittäistä osa-aluetta toivoen, että pelissä tulisi sellaisia tilanteita.
Kuudetta kauttaan taitovalmentajana työskentelevän Pesosen pääasiallinen tehtävä on kehittää seuran valmennustoimintaa ja valmentajia. Hämeenlinnalainen juniorikiekko on hänen mielestään tiukan tarkkailun alla.
– Meillä kausi on saatu hyvin käyntiin, ja meininki on hyvä niin Hakio-halleilla kuin myös ylähalleilla. Olen ylpeä kaikista vapaaehtoisista, jotka ovat lasten asialla. Toki meillä on jatkuvasti kehitettävää ja välillä tulee ohilyöntejä, mutta niistä opitaan ja yritetään parantaa. Kaupungin kokoon nähden täällä pärjätään kuitenkin paremmin kuin monella muulla paikkakunnalla.
Kuuntele tallenteelta, mistä Jääkiekkoliiton taitovalmennusprojekti sai alkunsa ja miten Pesonen innostui valmennustyöstä. Pahoittelemme tallenteen heikkoa äänenlaatua.
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään