Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Uutiset

Urallaan sorsittu Danick Martel kummastelee suomalaisten vaatimattomuutta: ”Pelejä ei pelata paperilla”

HPK:n uusi kanadalaishyökkääjä Danick Martel on osunut kolmessa Liiga-ottelussa jo kolmesti. Harjoituskaudellakin hän oli Kerhon kolmanneksi tehokkain pelaaja saldollaan 4+4, vaikka eurooppalaisessa pelitavassa on vielä opettelemista.

– Peli on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa – nopeaa, mutta isossa kaukalossa aikaa on enemmän. Olin ennen alaketjujen taitava pisterohmu, mutta täällä on parempi mahdollisuus pitää kiekkoa ja tuottaa tehoja. Hukkasin harjoituspelissä paljon tekopaikkoja, mutta kunhan itseluottamukseni palaa, tuon menestystä joukkueelle, Martel sanoo.

Ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaava 28-vuotias kanadanranskalainen on kotoisin Quebecin Drummondvillestä Montrealin itäpuolelta. Hän on tällä kaudella HPK:n ainoa pohjoisamerikkalainen.

– Ei tunnu kuitenkaan siltä kuin olisin kaukana kotoa. Täällä kaikki tuntuvat tuntevan toisensa, ja olen itsekin pienestä kaupungista. Päällimmäinen ero Pohjois-Amerikkaan on kielimuuri, mihin törmää esimerkiksi ruokakaupassa, mutta yhteiset aktiviteetit auttoivat nopeasti sisään joukkueeseen.

Tähtihetkenä 13 ottelua NHL:ssä

Quebecin junioriliigan parikymppisenä taakseen jättänyt Martel pelasi ensimmäiset AHL-ottelunsa Lehigh Valley Phantomsissa kaudella 2014–15. Kolme seuraavaa kautta tuottivat 37, 40 ja 40 tehopistettä.

– Ne olivat hyviä kausia. Pelasin alaketjuissa viisivitosta ja alivoimaa vain 8–10 minuutin peliajalla, mutta silti tuotin parinkymmenen maalin kausia.

Kolmannella kaudella kävi kutsu ylös Philadelphia Flyersin riveihin. Siellä käteen jäi neljä peliä nollatehoin, ja farmiin palattua murtui leuka kolmesta kohtaa.

– Seuraavalle kaudelle sain kuitenkin Phillyyn vuoden sopimuksen, mutta Tampa Bay nappasi minut siirtolistalta. Siellä loistin harjoituskaudella ja olin täyden kauden joukkueen mukana, mutta pelasin vain yhdeksän ottelua, kaksi NHL-syöttöpistettä kerännyt Martel muistelee kautta 2018–19.

Lightning voitti 62 ottelua runkosarjassa, mikä on seuran yhden kauden voittoennätys.

– Oli kuitenkin vaikeaa päästä pelaamaan, kun kukaan ei loukkaantunut. Sitten vain harjoiteltiin. Toinen paljon terveenä sivussa ollut oli entinen Stanley Cup -mestari ja New York Rangersin ex-kapteeni Ryan Callahan, Martel kertoo.

– Seuraavalle kaudelle tein uuden sopimuksen Tampaan, mutta AHL:stä tie oli tukossa ja sitten iski covid. Syracuse Crunch oli Lightningin ohella myös Florida Panthersin farmiseura, eivätkä NHL-seurat nostaneet ylös yhtään kahden suunnan pelaajaa.

Euroopasta uutta potkua uralle

Siitä Martel katsoo uransa kääntyneen laskusuuntaan. Piipahdukset Springfield Thunderbirdsissä ja Binghampton Devilsissä jäivät lyhyiksi.

– Olin jo 26-vuotias, kun tein sopimuksen Laval Rocketin kanssa. Runkosarja 2021–22 oli hyvä ja tuotti 33 tehopistettä, minkä jälkeen tein 15 pistettä yhtä monessa pudotuspelissä. Jatkosopimus Lavaliin oli kuitenkin urani pahin virhe, koska aloitin viime kauden nelosketjussa enkä saanut luottoa erikoistilanteissa.

Kausi 2022–23 tuotti 26 otteluun tehot 4+8. Joulun tienoolla tullut paha loukkaantuminen piti sivussa loppukauden.

– Tilastojen perusteella olen tehnyt hyvän uran, mutta en ole saanut ansaitsemaani arvostusta, joten pelaaminen kävi turhauttavaksi. Nyt yritän jättää menneisyyden haamut taakse ja hakea uutta alkua Euroopasta.

NHL:ään Martel ei enää haikaile, vaikka ne olivat hänen mielestään uran parhaita aikoja.

– Olen turhautunut siihen, miten tulin kohdelluksi urallani aiemmin. Jos täällä saan alle hyvän kauden ja yhden suunnan sopimuksen, voin toki harkita NHL:ääkin. Mutta päällimmäisenä on ajatus siitä, että haluan olla hyvä pelaaja, kerätä arvostusta ja voittaa mestaruuksia nimenomaan täällä.

– NHL on kuitenkin elettyä elämää ja loistava kokemus, jonka panin reppuuni ja josta saan työkaluja nykyhetkeen. Pärjäsin siellä todella hyvin, mutta osuin vääriin paikkoihin vääriin aikoihin.

AHL:ssä Martelille on kertynyt yli 400 ottelua, joissa hän on tehtaillut pudotuspelit mukaan lukien yli 250 tehopistettä.

– AHL:ssä meno on kovaa, kun jokainen haluaa ylös ja taistelee paikoista auringossa. Muiden kunnioittamisen kanssa on vähän niin ja näin, ja on paljon tappeluita, rumia taklauksia ja loukkaantumisia.

”Olen voittaja ja haluan voittaa”

HPK ei ollut ensimmäinen seura, jota Martel agentteineen lähestyi.

– Loukkaantuminen ja pitkä poissaoloni viime vuonna oli ongelma varmaan 20 seuralle, joiden kanssa neuvottelin. HPK uskoi minuun, kun vakuutin olevani kunnossa. Harjoituskaudella ei ole tuntunut koskaan noin hyvältä. Pelasin hyvin, ja halusin varmistua siitä, että joukkue luottaa minuun oikeista syistä enkä olisi vain sopimus, jonka voi heittää menemään. Haluan olla hyödyllinen joukkueelle, Martel sanoo.

HPK:ssa Martel on kiinnittänyt huomiota joukkueen ympärillä – ja mahdollisesti sisälläkin – velloneeseen keskusteluun matalista odotuksista.

– Itselläni on paljon odotuksia joukkueelle, mutta joukkueen on opittava luottamaan itseensä. En ymmärrä puhetta siitä, ettei joukkue ole paperilla paras. En välitä papereista. Kun pelaat täysillä ja annat kaikkesi joka ilta, ennen pitkää työ kantaa hedelmää. Niin pitää ajatella, oli vastassa kuka tahansa. Stanley Cup -mestarit eivät useinkaan ole parhaita paperilla vaan työteliäimpiä, ja joukkueissa löytyy ratkaisijoita alaketjuista. Haluan iskostaa joukkueeseen sitä ajatusta, Martel sanoo.

Martelin puheista voi päätellä hänen olevan tietoinen myös joukkueen edellisestä kanadanranskalaisesta supertähdestä.

– Jos en tee niin paljon pisteitä kuin joku aiemmin, tuon mukanani jotain muuta. Uskon siihen, että jokapäiväinen energiani, intohimoni ja iloisuuteni heijastuu joukkueeseen. Olen voittaja ja haluan voittaa yksin ja joukkueena.

Kuuntele tallenteelta Martelin täysimittainen haastattelu. Kerhoradion kausiennakossa kuultiin lyhyempi versio.

Danick Martelin ura numeroina:

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

syyskuu 2023
ma ti ke to pe la su
« maalis   loka »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
To Top