Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
hameensanomat1
hrk_konevuokraamot
HUK
kautopesu-1
rengasliike_kumiseta-1
omasp
vanhanalle
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Kommentaattorivieras

Liigan ex-linjatuomari Petri Autio sai Seppo Mäkelältä tiukan ohjeistuksen: ”Jos minä en näe, niin sinä näet”

Moni tuntee Autiotalot LKV:tä johtavan Petri Aution kiinteistönvälittäjänä, mutta hänellä on historiaa myös raitapaitana. Kerhoradion keskiviikon lähetyksessä kommentaattorina vieraillut Autio toimi SM-liigan linjatuomarina 2000-luvun alussa lähemmäs sadassa ottelussa.

– Pelasin HPK:ssa A-junnuihin asti, ja sen jälkeen minua pyydettiin tuomariksi. Päätin kokeilla, ja jotain tein ilmeisesti oikein, koska eteneminen huipulle tapahtui nopeasti, Autio muistelee.

Ensimmäisen liigaottelunsa hän vihelsi jo vähän yli 25-vuotiaana legendaarisen Seppo Mäkelän linjurina.

– Ensimmäisestä kättelystä Sepon kanssa muistan, että se käsi oli oli julmetun iso. Mestari halusi vähän koetella nuorta linjuria ja kutsui ”tähdenlennoksi”. Se oli sellaista hyväntahtoista psyykkausta, Autio naurahtaa.

Siihen aikaan päätuomareita oli vain yksi, joten silmäparejakin oli kaukalossa vähemmän. Tämä edellytti tuomarikolmikolta saumatonta yhteistyötä.

– Sepon ohjeistus oli, että ”jos hän ei näe, niin sinä näet”. Se tietysti tarkoitti, että kysyttäessä piti olla aina valmis tarjoamaan oma näkemys tilanteisiin.

Tuomarilta vaaditaan paksua nahkaa

Vaikka jääkiekko on muuttunut pelinä 20 vuoden aikana, monet tuomarilta vaadittavat ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan.

– Ihan pienestä ei saa ottaa itseensä, koska harvemmin tuomareita kehutaan. Nykyään sitä välillä puree huulta itsekin, kun näkee tilanteita eri tavalla. Mutta katsomosta tuomarointi on helppoa, ja tositilanteessa harva huutelija uskaltaisi itse tarttua pilliin, Autio sanoo.

Autiotalot LKV ja Autiotalot Isännöinti lukeutuvat Kerhoradion kumppaneihin.

Kuuntele tallenteelta, millaisia eroja Autio näki eri hallien tunnelmassa tuomarin näkökulmasta ja mitä mieltä hän on hämeenlinnalaisen Joni Pekkalan edesottamuksista Liigan linjatuomarina.

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
« marras   tammi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
To Top