Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Kommentaattorivieras

Monen seuran johtoportaassa työskennellyt Tommi Kerttula jätti kiekkotyöt: ”Olen pelannut tämän pelin läpi”

HPK:ssa läpi seuran junioriputken 1980–90-luvuilla kivunnut Tommi Kerttula, 48, varttui aivan Rinkelinmäen jäähallin kupeessa.

– Esimerkiksi Marko Tuulolan kanssa on tullut pelattua Pullerilla. Tässä Kaurialassa oli paljon HPK:n junioreita eri ikäluokissa, ja kovat pelit saatiin pystyyn.

Omat kiekkoilut päättyivät A-junioreihin, mutta laji on tarjonnut Kerttulalle sittemmin leivän jo vuosikausia. Juuri SM-liigaan noussut Pelicans palkkasi Kerttulan vuosituhannen vaihteessa pelaajatarkkailijaksi samalla, kun hän opiskeli Vierumäellä. Lahdessa vierähti puolenkymmentä kautta.

– Alkuaikoina kiinnostus oli enemmän jääntason toiminnassa. Joskus laskeskelin, että varsinkin alkuaikoina saatoi seurata kaudessa yli 200 ottelua paikan päällä. Vähitellen organisaatiokulttuurin kehittäminen alkoi kiinnostaa enemmän, Kerttula sanoo.

Mikkelissä tuli Mestis-mestaruuksia

Vielä Pelicansin jälkeen myös toinen liiganousija KalPa palkkasi Kerttulan pelaajatarkkailutehtäviin, minkä jälkeen hän työskenteli useamman vuoden oman yrityksensä kautta. Sen pelaajatarkkailuun liittyviä palveluksia hyödynsivät useat eri seurat kotimaassa ja ulkomailla.

– Tein parhaimmillaan yli kymmenen eri seuran kanssa laskutusperusteisesti. Se oli mielenkiintoista aikaa, kun sain tutustua eri organisaatiokulttuureihin.

Mikkeliin Kerttula siirtyi rakentamaan Jukurien liiganousua vuosiksi 2012–16. Ensin tittelinä oli pelaajakoordinaattori ja sittemmin urheilujohtaja.

– Se oli makee projekti. Juniorityö oli Mikkelissä hirveällä tasolla. Luistelin itsekin paremmin kuin moni seuran Suomi-sarjassa pelanneista A-junioreista, mutta me saimme siellä ison muutoksen aikaiseksi. Kaikki muistavat Jukurien liiganousun, mutta neljän vuoden aikana voitimme kolme Mestiksen mestaruutta ja yhdet liigakarsinnat, Kerttula muistelee.

– Silloin ei kyllä voittamiseen kyllästynyt, ja Mestis oli tosi kovatasoinen verrattuna nykypäivään.

Menestyminen vaatii onnistumisia ja onnekkuutta

Jyväskylän yliopiston johtamisopintojen ja Ruotsin Örebron-pestin jälkeen Kerttula työskenteli viimeksi Ässien kehitysjohtajana vuosina 2018–23. Suunniteltua pidemmäksi venähtäneestä pestistä jäi hänelle hyvät muistot.

– Nyt en ole hakeutunut enää jääkiekkotehtäviin. Elämässä on muut kiinnostuksen kohteet. Edelleen kuitenkin seuraan jääkiekkoa, Kerttula sanoo.

– Olen ilmoittanut olevani käytettävissä jääkiekkoseurojen hallitustyöskentelyyn, mutta operatiivisia rooleja en enää kaipaa. Olen mielestäni pelannut tämän pelin jo läpi ja nähnyt ja saanut lajista kaiken.

Hän pitää itseään onnekkaana saatuaan kiertää eri seuroja, mutta tunnistaa myös omat ansionsa.

– Jostain sekin kertoo, että palveluksille on ollut kulloisessakin uran vaiheessa kysyntää, vaikka en Liigassa ole mestaruuksia voittanut. Mestiksessä voitin, mutta voittamisen dynamiikka on samanlainen sarjoista riippumatta. Se vaatii sekä onnistumista monissa asioissa että onnea joukkoon. Sattuman ja tuurin merkitys urheilussa on yllättävän iso.

Kuuntele tallenteelta, mitä Kerttula tällä hetkellä tekee ja mitä aikoo jatkossa tehdä ja mille Kerttulan esittämälle teesille jääkiekkojohtajat nauroivat 10–15 vuotta sitten.

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

maaliskuu 2024
ma ti ke to pe la su
« helmi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
To Top