Kerhoradio somessa
Arguendo
Autiotalot-1
Hattula(1)
Herkkumaa_logo1
laatumuutot-1
kautopesu-1
kotipizza
rengasliike_kumiseta-1
omasp
Pancho Villa logo
tawastiagroup
vanhanalle
taitonelio
Romupiste
Team Sportia Hämeenlinna logo nettiin-1
viihdekeskushampton
Vitabalans_logo_2021_width 500px-1
assalkv-1
rtv

Kommentaattorivieras

HPK:ssa liigaportteja kolkutellut Kim Vähänen: ”Mestiksen mestaruus oli uran kohokohta”

Jääkiekko voi tarjota mahdollisuuden pitkään ammattilaisuraan, vaikka lopullinen läpimurto kotimaisella pääsarjatasolla jäisikin tekemättä. Hyvä esimerkki tästä on hämeenlinnalaislähtöinen Kim Vähänen, joka pelasi SM-liigaa 1990-luvulla neljällä kaudella.

Vuonna 1976 syntynyt Vähänen oli lupaava puolustaja, joka kolusi ikäkausimaajoukkueita ja avasi SM-liigauransa HPK:ssa jo 17-vuotiaana.

– Se oli silloin lähinnä sitä, että ringissä oltiin ja päästiin harjoittelemaan. Täytyy olla kiitollinen siitä, että pääsi huippuvalmentajien Hannu Jortikan ja Pentti Matikaisen kanssa tutustumaan ammattilaispelaajien arkeen, Vähänen muistelee.

HPK:ssa liigaotteluita kertyi kaikkiaan yksitoista. Paras jakso huipputasolla ajoittui kuitenkin kauteen 1997–98 KalPassa, jossa kauden 48 runkosarjaottelua tuottivat puolustavalle puolustajalle kohtalaiset tehot 3+4.

– Kuopiossa tuli täysi kausi, ja se oli kosketukseni liigakiekkoon. Toki joukkueen jumbosija ja karsinnat tekivät kaudesta mollivoittoisen.

Dufva säväytti Mikkelissä

Toiseksi ylimmällä sarjatasolla Vähänen ehti edustaa useampaakin seuraa. Isoa roolia tarjoutui muun muassa Hermeksessä ja Jukureissa, joissa molemmissa tuli menestystäkin.

– Kokkolan kausilla olimme sarjan kärkeä, ja Mikkelissä touhu oli vielä ammattimaisempaa. Risto Dufva vannoi voimakkaan harjoittelukulttuurin nimeen. Hänen valmennusotteensa teki ison vaikutuksen.

Jukureissa Vähänen pääsi juhlimaan kevään 2002 päätteeksi Mestiksen mestaruuttakin.

– Se oli uran isoin ja konkreettisin saavutus. Toinen oli pääsy juniorimaajoukkueisiin.

”Urheilu on rehellinen maailma”

Vähästä ei harmita, ettei läpimurto SM-liigassa aivan onnistunut.

– Jos voisi palata niihin aikoihin, niin varmasti tekisi montakin asiaa eri tavalla. Mutta urheilu on rehellinen maailma. Se tehtiin uran eteen, mitä silloin pystyi tekemään, ja se saatiin, mikä sieltä tuli, joten pulinat pois.

Ammattilaisuransa pitkän ulkomaankierroksen jälkeen kevääseen 2008 päättänyt Vähänen toimii tätä nykyä yrittäjänä ja HPK:n U13-joukkueen päävalmentajana.

– Kokemus ammattilaissarjoista tuo varmasti näkemystä lasten valmentamiseen. Ja kun junioreissa näkee poikien ja tyttöjen innon ja halun mennä eteenpäin, se on itsellekin antoisaa.

Kuuntele tallenteelta, mistä lajista Vähäsellä on Suomen mestaruus, mikä on hänen nuoruuden suosikkijoukkueensa SM-liigasta oli ja minkä eksoottisten maiden sarjoissa hän kiersi uransa päätteeksi.

Kim Vähäsen ura numeroina:

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi Kirjaudu sisään

Mitä mielessä?

Seuraava ottelu

Ottelukalenteri

maaliskuu 2023
ma ti ke to pe la su
« helmi   syys »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
To Top